Sneekweek dag 5 - Hardzeildag

Geplaatst op 08-08-2024  -  Categorie: Algemeen

Sneekweek 2024 - Hardzeildag

Een speciale dag in de Sneekweek is de traditionele Hardzeildag. Samen met de Olympische Spelen in Parijs en het  SKS Skûtsjes zeilen op het Sneekermeer is het een bijzonder gebeuren. Zeker als je in ogenschouw neemt dat het de in 1814 uit Franse Krijgdienst gedeserteerde Jacob Sjoukes Visser was, welke de grondlegger van deze Hardzeildag werd. Zijn veilig aankomen over het water wordt nu jaarlijks op deze dag gevierd. En het werd een dubbel feest omdat juist in Frankrijk ook Marit Bouwmeester tot de meest succesvolle zeilster aller tijden werd gekroond en na 7 jaar de Sneker Pan op het Sneekermeer de wedstrijd won. Wat een Fries feestje.

Daar wil je als Randmeer zeiler natuurlijk ook deel van uit maken. En niet zonder resultaat.  De klassement aanvoerders hadden het zwaar vanaf de start, Een ander veld Randmeren voorin door aanvallend te varen en juist de andere kant van het veld te kiezen. Oude Rotten Ben & Jeroen, bewees nog maar eens zijn klasse door vanaf de start direct voor het veld een slag omhoog te maken. Bij de meet moesten zij slechts 1 boot voor laten. De 19 en 1081 lieten zich ook goed zien.  Dat zeilen team werk is werd nog eens goed duidelijk. Alle Randmeren komen uit dezelfde mal en de samenwerking maakt het resultaat.  De reactie van Diederik hierop was als volgt:

" Jullie in de volgboot waren getuige van het feit dat de 1081 vandaag mee leek te kunnen komen met de top van de Randmeerklasse in de Sneekweek. Het was ook voor ons even wennen, maar we werden steeds ambitieuzer en wilden voor plek 1 gaan. In dat enthousiasme vergaten we boei 16 op de Poelen. Toen we dat ontdekten en terug zeilden, hadden we opeens weer 10 boten voor ons.
Ach, de ervaring staat in ieder geval. We hebben genoten en geleerd…..⛵️😎

Geheel tegen onze principes in hebben we de aandacht nog proberen te trekken van de onfortuinlijke zeilers. Het werd wel opgemerkt met een vrolijke zwaai terug.  Maar goed een wedstrijd op de Poelen is en blijft een wedstrijd apart en geeft het de top vier de mogelijkheid zich terug te knokken.  Door het wegvallen van " De Leus "  schoof een ieder een plaatsje op.  Op de meet waren het Douwe en Jacco die de eendjes reeks van Mark en Sebas onderbraken.  De 3e plaats van de 1027 was voldoende voor het binnen halen van het bord. Daar is niets op af te dingen. Er staat geen maat op de 1027 deze week. Zij wanen zich in een Schiet tent en raken keer op keer de roos. Gefeliciteerd mannen.  Zeilers, succes vandaag en " oan't jûn"