Nadat de 528 was omgekeerd werd het al snel duidelijk dat het onderwaterschip behoorlijk wat aandacht nodig heeft. De gelcoat die onder de aangebrachte antifouling vandaan kwam was sterk gecraqueleerd en op veel plekken was de gelcoat zelfs verdwenen en was het onderliggende laminaat zichtbaar. Dat betekent maar 1 ding. De beschadigde gelcoat moet er helemaal af.
Hoe gaan we dat doen? Wat hebben we geprobeerd? Schuren met een excentrische schuurmachine met korrel 40 ging wel maar ging erg langzaam. Schrappen met een driehoeks krabber ging ook wel maar de kans dat het laminaat beschadigd is groot en het geeft een heleboel rommel. Daarna moet er ook nog veel geschuurd worden.
Een handschraper met afzuiging geeft wel veel minder rommel maar ook hier is de kans op beschadiging van het laminaat. We kozen uiteindelijk voor een bandschuurmachine met korrel 40 met stofafzuiging. Daarmee ging het verwijderen relatief vlot en door de goede afzuiging verdween de rommel direct in de stofzuiger.
Alleen langs de kiel en de waterlijn hebben we geschuurd met een excentrische schuurmachine met korrel 60. 9 schuurbanden en 20 schuurpads voor de excentrische machine later was de romp mooi kaal. Al met al een dag werk.
De witte vlekken in het laminaat deden het al vermoeden. Het onderwaterschip heeft osmose. In de 40 jaar dat 528 oud is heeft er naast antifouling nooit iets anders op het onderwaterschip gezeten. Geen preventieve dampdichte laag zoals een pantsercoat of een andere epoxy primer. Daardoor is er toch water het laminaat binnen gedrongen en heeft hydrolyse voor delaminatie gezorgd. Omdat er tijdens de hydrolyse zouten en zuren vrijkomen door de reactie tussen het polyester en het water. Heel kort door de bocht, eigenlijk lossen alle -esters op in water, zij het langzaam.
Gelukkig is het laminaat van onze klusboot nog wel stevig. Maar door het zout wat bij de hydrolyse vrijkomt blijft het laminaat vochtig. Zo ook het onderwaterschip van onze 528. Om te drogen moet het zout eruit. Het klinkt tegenstrijdig als het laminaat moet drogen maar door regelmatig te spoelen zal het laminaat sneller drogen omdat langzaam maar zeker het zout, wat vocht aantrekt, er uit gespoeld wordt.
Dat kan weken en zelfs maanden duren.
In die fase zitten we nu. De boot ligt nog op de kop en we spoelen hem 2x per week met de hogedrukspuit, waarmee we dieper in het poreuze laminaat kunnen spoelen.
Hij staat in de buitenlucht dus de zon kan in dit jaargetijde zijn werk doen. Een incidentele regenbui is alleen maar meegenomen. We houden je op de hoogte.