Sneekweek dag 3

Geplaatst op 06-08-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Nico Overbeeke

Sneekweek 2024 zeildag 3,

Het verslag van dag 1 en 2 kon geen beter vervolg krijgen. Zeilen blijft een onvoorspelbare sport. Zeker op de Poelen denken wij als Westerlingen. Nu begon het al bij de start: welke kant zou favoriet zijn? "De pin was favoriet" gaf Wouter (1030) aan, dan is het ook gelijk heel druk en wij kwamen er niet zo goed uit. " Maar daar kon Mark van profiteren (1027). Met iets meer snelheid kon de 1027 de slag naar de buitenkan goed afmaken. Wouter was genoodzaakt een slag naar stuurboord te maken.  Frans Sas, dit jaar zeilend met dochter Vera in zijn Spanker, zag het met verwondering aan. De Randmeren voor hem geven een goed beeld van de startmogelijkheden. Zo zag hij zoon Douwe een wat veiliger keuze maken. Vanuit het midden met vrije wind en een hoogteklap was de 1101 als eerste bij de bovenboei. Als zij dat eens konden volhouden. De 19 waande zich in een grote droom: wat een start! Tot het moment dat er geen toeter bij de finish was....  Hele race zonder uitslag. Aftrek dan maar.

Het vervolg vertelde anders. Op de 1027 staat deze eerste dagen geen maat. Alleen Shit Happens lijkt de Schieten nog van een bord af te kunnen houden. Op de Poelen waren wij als volgboot de 1027 ook al helemaal kwijtgeraakt. Niet te veel vooruit Schieten heren, dan haalt het achterveld de tijdslimiet niet meer. Onderling was het stuivertje wisselen. Vooral in de laatste twee rakken, van de Poelen naar de finish. Douwe: "We lagen er goed bij na de voorlaatste boei. Totdat we in het half-voor-de-wind-rak onder een aantal achterblijvers geparkeerd werden. Met lede ogen zagen we eerst de 350 van Bertel en Jan Willem over ons heen komen en daarna ook nog de 1030 van Wouter en Franc. We hadden er wel vrede mee. Het hoort bij de Sneekweek. Andere klassen maken er een Sneker-wedstrijd van. En als ze eenmaal voorbij zijn, hebben zij weer dezelfde problemen. Gelukkig maakte we in het laatste rak het weer goed. De slag langs het starteiland was een tweede plaats waard.

De voorzitter nam het geheel op zijn Bertels op. Even relaxt als altijd kwam de enige houten Randmeer als vierde over de lijn. Dat had meer kunnen zijn volgens deze kapitein. In de Swiebertjes Sloot laat je er niemand tussen komen. Evenzo een mooi resultaat. Wouter van 1030 kon na een paar biertjes 0.0 ook leven met de derde plaats.  Wouter: vanaf de Poelen naar het meer maakten we een mooie slag, vlak langs de stenen wal en tussen de voor- anker liggende boten door. Op het meer kozen we na goed onderling overleg voor de kortste route naar de laatste boei. Helaas ging het veld weer over ons heen. Bij de laatste boei weer vierde. Een goede slag richting de vaargeul bracht ons weer aan de kop. Vlak bij het eiland kwamen we in de knoop met een G2. De laatste slag werd er een in de "nek". De 1101 kreeg een prima opsteker langs het eiland en wij bleven gelukkig de houten Randmeer nog voor.

De zeilers hadden er weer een pracht-dag bij en voor de volgers was het een spannende strijd. Op naar de dag 4 ! Succes en tot ziens bij de borrel vanavond (dinsdag 16.30 uur Brasserie de Potten) 

 

vg

Nico