Sneekweek dag 1 en 2

Geplaatst op 04-08-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Nico Overbeeke

Sneekweek 2024, dag 1 en 2.

1964 was voor judo en Nederland een memorabel jaar. Anton Geesink werd in Japan Olympisch Kampioen. Zijn foto ging de hele wereld over. Als eerste judoka buiten Japan wist hij aldaar kampioen te worden. Een jaar ook waarin het tot mij kwam dat er in Sneek als zeiler veel te winnen is.
Anno 2024 is er in dat opzicht niet veel veranderd. Ik droom er nog steeds van en de Olympische Spelen brengen altijd nieuwe iconen voort. De Mi Dushi inclusief bemanning zitten in de revisie, geen droom, geen bord.  De Randmeer deelnemers 2024 koesteren allemaal de droom van het bord.  De een wat meer dan de ander. Sommige spreken het uit en smeden de plannen.  Alle weten wel: we gaan voor de eer en de sfeer.  
Kanshebbers voldoende weer dit jaar. Geslepen mannen uit Reeuwijk in de 1069 kunnen zo maar goed uit de Kooi komen met weinig en draaiende wind. De eerste dag lagen zij er dan ook goed bij. Jeroen en Ben op plek 2. Only Time Will Tell met Wouter aan het roer en gelegenheids bemanning Franc scoorde hetzelfde resultaat op de tweede dag. Het duo droomde de eerste dag al hardop en vinden de 4e plek op dag 1 wellicht wel een aftrek waard.
Met de Black Jack weet je het eigenlijk nooit. Kaarten tegen de borst. In Loosdrecht net niet op het hoogste treetje, tot vandaag na dag 2 nog even buiten de prijzen.  Wat de RKO betreft vallen Dennis, Maarten en Simon, vandaag wel in de prijzen: Sailors of the day. Vanuit het achterveld kwamen zij goed naar voren. Helaas zijn de banen de laatste jaren wat korter geworden.
De Randmeer kampioen en titelverdediger laat deTesther over aan zoon Douwe en schoonzoon in spe Jacco. Kundige zeilers welke zeker later in de week meer progressie zullen laten zien. Voorin het veld, met nog kansen op het bord. Buiten de strijd om de bovenste plek gaat het om aansluiting met de concurrenten te krijgen.  
Zeilen kunnen we allemaal wel, maar nu echt snel gaan. Dan gaat het om de details en moet je alle zeilen bij zetten. Dus Diederik: zorg voor die bracket aan de mast en geef Dide en Robert de mogelijkheden meer van wind shifts gebruik te maken.  
Veel families nog steeds in de Randmeer klasse: van de Velden (Jacco en Sijmen), Ruigrok ( Nico, Rob en Marleen), Douwe met zijn zwager, Lensink (Diederik en Didi) , Groot (Jan, Ed en Melchert), Schiet (Mark en Sebastiaan), Wagenaar (Melle en Robert) , Witmaar (Simon en Maarten) De Laat (Bjorn en Esther), Notemans (Servio, Catahrina en Eliza) Bender (Dorine en Marjolein) en De Clercq (Steven en Nicolien).  En vast vergeet ik er nog een.  1 grote familie bij elkaar.
Nog even terug naar het begin.In Sneek kan het gaan gebeuren voor Mark en Sebastiaan.Twee eenjes al achter zich aan. En lig je dan daar een stukje achter: neem dan de laatste 400 meter van Femke Bol in gedachten. Wat een race, wat een spanning, wat een mooi team en wat een eindsprint. Als je denkt het gaat niet meer, dan kan het toch.  
Veel strijd en plezier de komende dagen.

PR RKO

Nico